spor

 Fært puder

Se mere:
sporhunde.dk
Sporskitser.dk

Claus97 udtaler den 14/3-2015 :
“Hvis du kun træner på ID-fært, vil hunden aldrig gå af på en afledning”

Hent graf i PDF

Fært

I Østrig gennemførte Dr. Most allerede i 1928 en række fosøg for at finde ud af hvordan politihunde kunne følge et menneskespor. Der gennemføres stadig småforsøg rundt om i verden og vi bliver konstant klogere.
Hundens næse arbejder med en ufattelig præcision, man kan sammenligne hundens lugtopfattelse med vores synsevne eller en dirigents opfattelse af orkesterets lyd, når man tænker på trænede spor- eller ID-hunde.Tallene for de fysiske størrelser af hundens og menneskets lugtesans er:
Menneske Hund
Arealet på næsens slimhinde 5 cm2 150 cm2
Tykkelse af næsens slimhinde 0,06 mm 1,12 mm
Antal duftreceptorer 6 mio. 200 mio.
Forhold mellem størrelsen på hjernens duftcenter 1 14
Forhold mellem evnen til at erkende smørsyrer (sved) 1 1 mio
Generelt siger man, at hundens evne til at arbejde med dufte er ca. 260 gange så stor som mennesket.
Det spor, som vi alle efterlader os, definerer man som bestående af tre dele:
Dynefærten “Menneskelugt”. Den består af lugt fra tøj, sved, parfume, hudceller o.l. Tænk på Tante Rosas parfume som hænger i gardinerne flere dage efter et besøg
Kildefærten “Plantelugt”. Ændringen i færtbilledet på overfladen. Der er forskel på lugten der hvor underlaget er blevet trådt på og der hvor der ikke er blevet trådt. Tænk på en nyslået græsplæne.
ID-færten “Individlugt”. Afsættes overalt og er individuel fra person til person og fra art til art. Hunden bliver ikke overrasket over at sporet fører til et rævebo.
Hunden, der bedømmes på hvordan den arbejder på sporet (IPO og DcH), skal trænes til kun at gå på ID- eller kildefært. Denne metode giver det rolige, koncentrerede, dybe søg med nøjagtige knæk som konkurrencevejledningen foreskriver.
Hunden, der bedømmes på om opgaven bliver løst (PH og Nordisk), må godt gå på dynefærten. Dette giver et hurtigt søg med høj næse. Men her bedømmes det ikke, hvordan hunden arbejder på sporet, kun at den kommer hjem med de ting som har ligget på sporet.
Det er vigtigt at gøre sig klart, hvordan man vil have hunden til at gå sporet, inden man starter træningen. Det er svært at ændre en vane – også hos hunde….
De forskellige typer fært opfører sig forskelligt. Det afhænger af både vind, vejr og underlag, hvilken fært der er stærkest og hvor længe. Det kan fx se sådan ud:

13-06-2012

Snif Vuf Haps, Et sted med bid i